- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Academicienii recunosc impactul negativ al zborurilor cu avionul asupra climei, dar continuă să călătorească
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un studiu recent publicat în Global Environmental Change arată că, deși majoritatea covârșitoare a cercetătorilor și profesorilor universitari recunosc că zborurile contribuie semnificativ la schimbările climatice, mulți continuă să călătorească cu avionul pentru a participa la conferințe. Studiul, realizat la University College London (UCL), evidențiază o contradicție între convingerile academicienilor privind poluarea și comportamentul lor de călătorie.
Zborul este una dintre cele mai poluante activități, aviația fiind responsabilă pentru aproximativ 4% din încălzirea globală generată de oameni. Deși peste 80% dintre participanți au recunoscut impactul negativ al călătoriilor aeriene, peste 35% dintre aceștia au zburat la cel puțin o conferință în 2022. Cei mai mulți dintre aceștia, în special profesori și doctoranzi, au preferat evenimentele fizice, deși recunosc beneficiile alternativei virtuale.
„Zburăm mult, deși spunem că nu ar trebui”, a declarat Jonas De Vos, geograf în cadrul UCL și autorul principal al studiului. Cercetătorii subliniază că soluțiile alternative, cum ar fi întâlnirile virtuale și hibride, ar putea reduce amprenta de carbon a mediului academic, făcând evenimentele mai accesibile și mai ecologice.